lauantai 30. tammikuuta 2010

30.1.2010 Valkoselkätikka

Lauantaina lähdin katsomaan Kivinin valkoselkätikkaa. Laji on Suomessa uhanalainen ja populaatioksi arvioidaan nykyisin 75–80 pesivää paria. Lintu löytyikin lehdosta pienen etsimisen jälkeen.



Työn touhussa:



Paluumatkalla poikkesin Kirjurinluotoon katsomaan vieläkö hiiripöllö on paikalla, ja olihan se. Myyriä näköjään riittää edelleen.

Syöksyyn:



Ja hetken päästä pistelläänkin myyrää poskeen:



Vähän näkyy vielä:

tiistai 26. tammikuuta 2010

26.1.2010 Hiiripöllö

Sain vinkin Kirjurinluodossa muutaman päivän olleesta hiiripöllöstä. Lähdinkin tiistaina töistä hiukan aiemmin, kun sää oli hieno, ja ehdin siten vielä iltavaloon ennen auringonlaskua. Pöllö löytyikin helposti, ja oli varsin piittaamaton tiellä oleilleista ihmisistä.





Varsinaista iskua en päässyt valitettavasti näkemään ennen auringon laskemista. Pellolla näkyi lukuisasti iskujälkiä, paikalla ollut ilmeisesti paljon myyriä. Kertaalleen pöllö kävi kuitenkin kaartamassa pellon päällä:

sunnuntai 24. tammikuuta 2010

23.1.2010 Pikku-uikkua etsimässä

Tiiran mukaan Euran Eurajoessa on nähty talven aikana pikku-uikkuja, joten kävin itsekin paikalla. Lintu löytyikin lopulta, mutta sitä sai katsella vain kaukaa. Paras kuvakin on aivan surkea, mutta julkaistaan se nyt tässä, kun kyseessä on kuitenkin Suomessa suhteellisen harvinainen lintu. Hetki kuvan ottamisen jälkeen uikku sukelsi, eikä siitä sen jälkeen näkynyt enää merkkiäkään, etsimisestä huolimatta. Vasemmanpuoleinen lintu kuvassa on naarastelkkä.



Joessa oli myös Sinisorsapariskunta.



Joella oli myös lukuisia koskikaroja. Nämäkin olivat kohtuullisen arkoja, enkä edes yrittänyt päästä kunnolliselle kuvausetäisyydelle.



Sunnuntaina Raumalla Varpushaukka tuli pihaan, ilmeisesti lintujenruokintapaikkaa tarkistamaan. Tulipahan edes yksi hiukan parempi kuva viikonlopulle!

maanantai 18. tammikuuta 2010

16.1.2010 Urpo ja Sirkku

Tiukassa on lintujen kuvailu näin talvella. Jos ei valmiina ole tiedossa paikkaa, josta lintuja löytyy, on muutama valoisa tunti nopeasti ohi. Sunnuntai meni vielä flunssaa potiessa, joten ei paljon jäänyt käteen viikonlopusta. Pari talven sinnittelijää kuitenkin Toukarilta.

Urpiainen:



ja keltasirkku:

torstai 14. tammikuuta 2010

10.1.2010 Kuuraa

Sunnuntaina ehdin vielä ennen pimeän tuloa ottamaan muutaman kuvan kuuraisista puista ja auringonlaskusta. Nämä kuvat ovat Toukarintieltä.
Jos hyvin käy, kuura pysyy puissa vielä seuraavaan viikonloppuun, kun pääsen taas päivänvalossa liikkumaan.
(Kuvat klikkaamalla isommiksi, kuten kaikissa muissakin blogimerkinnöissä.)



sunnuntai 10. tammikuuta 2010

9.1.2010 Ooviikin viiksitimalit

Päätin lähteä taas timaleita kuvaamaan, vaihtoehdot kun ovat näin sydäntalvella lintujen suhteen aika vähissä. Päivästä oli tulossa kirkas, joskin auringonnousua väritti pilvet.



Aamun valjetessa timalitkin nousivat kaisloihin ruokailemaan.



Tälläkertaa onnistuikin kuvaaminen kohtuullisesti, lintujen noustessa korkeimpien kaislojen latvoihin. Lintujen kannalta se vain osoittautui huonoksi valinnaksi, kuvaaminen päättyi nimittäin varpushaukan viedessä yhden epäonnisen yksilön suoraan edestäni.

Koiraat:




Naaraat:


sunnuntai 3. tammikuuta 2010

2.1.2010 Pakkasta

Aamu valkeni kylmänä, Mäntyluodossakin oli -17 astetta pakkasta. Avovesi höyrysi auringon kultaamana.



Rannan uudelle jäälle oli muodostunut kauniita jääkiteitä.



Kaukana Eteläselän jäällä värjötteli kaksi merikotkaa.



Siirryin maisematien kautta Ahlaisten Lampinkoskelle. Tänävuonna koskikarat tuntuvat olen todella arkoja, asiaa ei ole lähimaillekaan, kun lintu ottaa jo siivet alleen. Kauempana olevan suvannon joutsenetkin olivat häipyneet, vaikka avovettä onkin, ilmeisesti olivat päättäneet, että on liian kylmä.
Tässä kauempaa kuvattu koskikara.



Lähistöllä parvi punatulkkuja etsi siemeniä talventörröttäjistä.



Kotimatkalla huomasin vielä käpytikan, joka oli perustanut pajan sähkötolppaan.