keskiviikko 15. syyskuuta 2010

6.-13.9.2010 Azorit valasretki

Heti loman alkajaisiksi oli vuorossa etukäteen varattu valasretki. Sää oli hieno, vaikkakin jonkinverran tuulinen. Paljon enemmänkin olisi voinut toki tuulla. Pääsimme Futurismon isompaan lasikuituiseen pikaveneeseen, jolla matka ulapalle taittui varsin mukavasti.



Aika kauas ulapalle saikin posottaa, ennenkuin löytyi delfiiniparvi. Kyseessä oli parvi raitadelfiinejä. Laji on hiukan harvemmin tavatusta päästä ja varsin hienon näköinen, joten kävi hyvä tuuri.


Raitadelfiini - Stenella coeruleoalba - Striped Dolphin

Kuvaaminen oli varsin hankalaa, tämä laji ei kuulu niihin, jotka tulevat ihmettelemään venettä, vaan ennemminkin painelevat parvessa huimaa vauhtia pitkin merta. Merellä ei myöskään näe etukäteen mistä kohtaa delfiinit seuraavan kerran ponnahtavat ilmaan. Siihen kun vielä lisää veneen keikkumisen aallokossa, täytyy olla tyytyväinen näihinkin kuviin.



Pian delfiinien näkemisen jälkeen saatiin radiolla tietoa valaiden olinpaikasta. Valaiden etsintä tapahtuu osin ikivanhalla menetelmällä; rantakalliolta katselemalla kaukoputkella ja välittämällä tiedon valaiden olinpaikasta veneille. Siinä missä entisaikaan käytettiin mm. savumerkkejä, hoituu homma siis nyt radiolla.
Kauaa ei mennytkään, kun ensimmäinen kaskelotti löytyi


Kaskelotti - Physeter macrocephalus - sperm whale

Parhaiten kaskelotin havaitseminen mereltä onnistuu suihkun avulla. Yhteensä nähtiin 4 kpl kaskelotteja retken aikana.



Paljoa ei valaasta kerrallaan pinnalla näy. Sukellus on se h-hetki, jota kaikki odottavat nähdäkseen pyrstön heilautuksen.



Valasretkellä pääsi myös näkemään keltanokkaliitäjiä, joka on todellinen ulappalintu. Se viettää lähes koko elämänsä kaukana merellä. Ainoastaan pesimään se tulee rantajyrkänteille, mutta sinnekin se lentää vain öisin. Keltanokkaliitäjää tavataan myös välimerellä. Kuva jäi hiukan heikoksi, lentävä lintu ja aallokossa keikkuva vene on hankala yhdistelmä.


Keltanokkaliitäjä - Calonectris diomedea - Cory's Shearwater

Tätä rantalaiturilta kuvaamaani lokkia en osannut matkalla tunnistaa. Lintukirjaa tutkittuani tulin siihen tulokseen, että se on selkälokki, mutta graellsii alalajia, jota tavataan läntisessä euroopassa.


Selkälokki - Larus fuscus graellsii - Lesser Black-backed Gull

Rannalla oli myös pari myskisorsaa (tarhasorsa) ihmettelmässä kaloja. kaloja rantavesissä näkyikin todella paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti