maanantai 6. joulukuuta 2010

4.-6.12.2010 Mustakurkkurautiainen ja valkoselkätikka

Lauantaina piipahdin Herrainpäivien luontopolulla katsomassa miltä merellä näyttää. Ihan aukihan se vielä on lukuunottamatta lahtia. Rannoille on kyllä pakkanen kerryttänyt jäävalleja.Kaikenlaisia jäämuodostelmiakin löytyy rantakivien juurilta.Merellä ei pahemmin lintuja näkynyt. Yksi nuori laulujoutsen uiskenteli rannan tuntumassa, ja mielenkiintoisempana kaksi pilkkasiipeä. Aiemmin olenkin saanut pilkkasiiven kuvattua vain lennosta. Tämänkin lienee nuori yksilö?


Pilkkasiipi - Melanitta fusca - Velvet Scoter

Sunnuntaina kävin Pihlavassa katsomassa kummajaista nimeltä mustakurkkurautiainen. Hannulle kiitokset vinkistä. Tämä oli 8. kerta kun Suomessa havaittiin mustakurkkurautiainen. Normaalisti laji esiintyy Venäjällä Uralin tienoilla. Porukkaa oli luonnollisesti paikalla paljon. Lintua piti katsoa aika kaukaa risukon takaa ja kun päiväkin oli hämärä, tuli kuvasta todella suttuinen, mutta kuvapinna nyt kumminkin. (189.)


Mustakurkkurautiainen - Prunella atrogularis - Black-throated Accentor

Maanantaina olin vanhempien luona poikkeamassa, ja huomasin ruokinnan liepeillä komean tikan. Tunnistin sen nopeasti valkoselkätikaksi ja kävin noutamassa kameran. Varsinaiselle ruokinnalle tikka ei tullut, mutta kävi nakuttelemassa reiän haapaan lähistöllä. Lintu oli hommissa mukavan matalalla kuvaamisen kannalta. Valkoselkätikka luokitellaan edelleen erittäin uhanalaiseksi. Suomessa arvioidaan pesivän 120-180 paria.


Valkoselkätikka - Dendrocopos leucotos - White-backed WoodpeckerTässä vielä tikan aikaansaannos.

2 kommenttia:

 1. Heips

  No onpas aika huikea juttu, että valkoselkätikkakin on siellä ruokinnan liepeillä käynyt.
  Toivottavasti osuu joskus semmoinen omallekin kohdalle. :)

  t. Karoliina

  VastaaPoista
 2. Juu, toivotaan, että paikka kuuluisi tuon linnun talvireviirille vastaisuudessakin. :)

  VastaaPoista