tiistai 2. elokuuta 2011

17.-23.7.2011 Kahlaajamuuttoa

Reissun jälkeen on pikkuhiljaa käyty taas katselemassa kotiseudun kohteita. Heinäkuun loppu on vilkasta muuttoaikaa kahlaajilla ja varsinkin Yyterin lietteillä saattaa poiketa tuhansia yksilöitä vuorokauden aikana. Pari ekaa kuvaa ovat Ooviikin lahden pohjukasta piiloa käyttäen kuvattu.

Liro - Tringa glareola - Wood Sandpiper


Valkoviklo - Tringa nebularia - Common Greenshank


Technipin allas Kirrinsannassa on myös hyvä paikka kahlaajien havainnoimiseen, vaikka määrät eivät olekaan suuria. Tälläkertaa paikalla oli mm. pari kuovisirriä, pari lapinsirriä ja tundrakurmitsa.

Kuovisirri - Calidris ferruginea - Curlew Sandpiper


Lapinsirri - Calidris temminckii - Temminck's Stint


Lietteillä käydessäni kahlaajia oli suuri parvi seuraavassa kuvassa (kuvassa on vain pieni pala isosta parvesta) näkyy ainakin suosirrejä, isosirrejä (isommat punavatsaiset) ja kuovisirri


Tässä vähän parempi kuva vanhojen suosirrien parvesta ilta-auringossa.

Suosirri - Calidris alpina - Dunlin


Nolompi homma sitten oli tämä hanhijuttu. En nimittäin huomannut koko lintua tuolla rannalla ollessani. Vasta kotona kuvista katsoin, että kahdessa kuvassa näkyy sepelhanhi, toisessa se oli selin kameraan, ja toisessa ihan ruudun vasemmassa reunassa ja hiukan tarkennusalueen ulkopuolella. Kyllähän tuon tuosta kuitenkin tunnistaa, joten siitä kuvapinna (213.) Sepelhanhi on aika pieni hanhi, jopa harmaalokkia pienempi, jollainen myös kuvassa.

Sepelhanhi - Branta bernicla - Brent Goose


Metsän puolelta ikuistettu punarinnan poikanen kiinnitti huomioni tiksauttelemalla ahkerasti.

Punarinta - Erithacus rubecula - Robin


Onnistuin vihdoin ottamaan ensimmäisen kunnollisen salamakuvani. Eräänä yönä nukkumaan mennessä kuulin ikkunaluukun kautta sarvipöllön poikasen kerjuuääntä. Painelin ulos katsomaan, ja kaksihan niitä oli kerjäämässä ja lentelemässä ihan ulko-oven edustalla. Samalla huomasin lähestyvän ukonilman ja kävin hakemassa kameran jalustoineen sisältä. Pöllöjen kuvaamiseen oli jo liian pimeään, mutta vähän ennen sateen saapumista sain ikuistettua komean salaman.


Loppuun vielä pari korentokuvaa. Määritin tämän nyt välkekorennoksi, vaikka satavarma en asiasta ole, voi olla vaskikorentokin. Kuvattu järven pintaa vasten auringon laskiessa Eurassa.

välkekorento - Somatochlora metallica - Brilliant Emerald
Vuodenpinnalistan päivitys:

165 Mehiläishaukka
166 Vuorihemppo
167 Sinirinta
168 Tunturikihu
169 Taviokuurna
170 Virtavästäräkki
171 Mustatiira
172 Hiirihaukka
173 Tundrakurmitsa
174 Kuovisirri
175 Lapinsirri
176 Sepelhanhi

2 kommenttia: