tiistai 19. huhtikuuta 2011

14.-17.4.2011 Kevät keikkuen tulevi

Torstaina Kävin iltasella vähän ajelemassa peltojen reunoilla, lähinnä lyhytnokkahanhen toivossa. Alkaa olla viimeiset hetket nähdä tai kuvata kyseinen laji, kun ovat jo kovaa vauhtia menossa pohjoiseen. Ensin poikkesin Kyläsaaressa södermannin tiellä, josta räpsäisin kuvan kanadanhanhesta. Kyläsaaren vanhainkodilta taas irtosi kevään ensimmäinen nokkosperhonen. Koska lyhytnokkia ei näkynyt, painelin Pinomäkeen. Siellä törmäsinkin Hannuun, joka nopeasti paikansi hanhiparvesta pari lyhytnokkaa kaukoputkella. Tuli sitten kohtuullinen kuvakin saatua.

Kanadanhanhi - Branta canadensis - Canada Goose

Nokkosperhonen - Nymphalis urticae - Small Tortoiseshell

Lyhytnokkahanhi - Anser brachyrhynchus - Pink-footed Goose

Lauantaina Käytiin Tarun kanssa Herrainpäivillä ja Kallossa. Herrainpäivien luontopolku oli vielä aikalailla lumen peitossa. Lintuja ei pahemmin näkynyt, kuten ei avovettäkään. Metsikössä piipitti hippiäinen ja lauloi laulurastas.
Kalloon tullessamme aurinko olikin jo juuri laskenut. Kuvasin illan lokin ja Kaijan saaren majakkoineen.

Kräsoorannokka


Kaija

Sunnuntaina lähdin taas aamulla liikkeelle ja kohti Meri-Poria. Ensimmäinen pysäkki oli Levon lammen lintutornilla. Lammella oli jo hiukan sulaa, joka oli heti houkutellut vesilintuja paikalle. Kuvassa lapasorsa, nokikana, taveja ja telkkä. Lisäksi lammella oli ainakin tukkasotkia, sinisorsia ja harmaahaikara.


Tornilta jatkoin Kalloon. Matkanvarrella Kallonlahdella pisti silmään pari aika mielenkiintoisen näköistä sinisorsaa. Kallossa sitten olikin jonkinverran lintuja kelluttelemassa rannankin lähistöllä. Haahkoja, telkkiä, tukkasotkia jne. Telkillä oli jo kevätmenot käynnissä, ja vettä roiskittiin. Muutama kuovikin muutti ylitse. Jotkut innokkaat veneilivätkin jo jäiden joukossa haahkojen ihmetellessä vierestä.

Sinisorsa - Anas platyrhynchos - Mallard

Haahka - Somateria mollissima - Common Eider

Telkkä - Bucephala clangula - Common Goldeneye


Tukkasotka - Aythya fuligula - Tufted Duck

Kuovi - Numenius arquata - Eurasian Curlew


Olin juuri lähdössä Kallosta, kun Hannu soitteli Leveäkarilta, että muutama lapinsirkku ruokailee tiellä. Sinne siis. Lapinsirkusta kuvapinna numero 195. Hienoja olivat.

Lapinsirkku - Calcarius lapponicus - Lapland Longspur


Lopuksi poikettiin vielä Hilskassa. Lintuja oli, mutta kaukana kaikki. Paras havainto oli 4 uiveloa, josta kuva tuli otettua muistoksi reippaasta etäisyydestä huolimatta.

Uivelo - Mergellus albellus - Smew

Ja jatkoa tähän mennessä havaittuihin lajeihin tältä vuodelta:

80 Kuovi
81 Lyhytnokkahanhi
82 Metsäviklo
83 Järripeippo
84 Hippiäinen
85 Laulurastas
86 Tavi
87 Lapasorsa
88 Haahka
89 Lapinsirkku
90 Pajusirkku
91 Ristisorsa
92 Punajalkaviklo
93 Silkkiuikku
94 Jouhisorsa
95 Selkälokki
96 Uivelo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti