tiistai 31. toukokuuta 2011

21.-28.5.2011 Gardajärvellä

Käytiin lomailemassa Tarun kanssa Italiassa Gardajärvellä. Kyseessä ei ollut mikään varsinainen luontokuvausmatka, mutta kyllä sitäkin lajia tuli jonkinverran saatua kortille. Tässä pieni kooste niistä. Majoituimme Malcesinen kaupunkiin, joka sijaitsee järven pohjoisosassa, missä korkeat vuoret ympäröivät järveä. Sieltä sitten tehtiin päiväretkiä, kauimmaisen ulottuessa Venetsiaan asti.

Ekassa kuvassa Malcesinen kaupunki kuvattuna ylhäätä rinteestä. Seuraavassa taas aivan järven pohjoiskärjessä sijaitseva Riva Del Garda. Ja kuten kolmannesta kuvasta näkyy hyvin, oli monilla korkeimmilla huipuilla vielä runsaasti lunta.

Malcesine


Riva Del Garda



Lintupuolelta ei Gardalla kovin paljon lajeja tullut vastaan. Eniten taisi olla pääskysiä, jotka luonnollisesti löytävät pesäpaikkoja vanhankaupungin muureista ja linnasta. Räystäs-, haara- ja tervapääskyjä näkyi taivaalla jatkuvasti. Peruspulujen ja varpusten lisäksi näkyi ainakin sinisorsia, punapäänarskuja, kyhmyjoutsenia, turkinkyyhkyjä, mustarastaita, keltahemppoja, haarahaukkoja, peippoja, tiklejä ja lokkeja. Vuorella taas alppinaakkoja ja kivitaskuja.

Punapäänarsku - Netta rufina - Red-crested Pochard


Haarahaukka - Milvus migrans - Black Kite


Aivan Malcesinen kupeesta lähti siis nousemaan vuori, Monte Baldo. Korkeimmat huiput noin 2200 metrin korkeudessa, ja kun järven vesi on vain reilun 100m korkeudella, oli tuossa heti reilut pari kilometriä rinnettä vieressä. Ylös pääsi kätevästi kabiinihissillä, lähes hotellimme nurkalta. Meno-paluu kustansi 18 euroa. Hissi kujetti nopeasti reiluun 1700 metrin korkeuteen.


Kävimme vuorella heti aamutuimaan ensimmäisellä mahdollisella kuljetuksella, mikä osoittautui hyväksi ideaksi. Alppimurmelit ovat nimittäin aamulla aktiivisia, eikä niitä päivemmällä sitten enää nähtykään. Murmelit elävät puuttomilla vuorenrinneniityillä, jonne ne kaivavat kolojen verkoston.


Alppimurmeli - Marmota marmota - Marmot


Pari murmelia otti pienet painimatsit. Välillä mentiin mukkelis makkelis alas rinnettä yhtenä karvamyttynä.


Onnistuin kivenlohkareiden takana hiipimällä saamaan oikein potrettikuvan. Muuten murmelit olivat aika arkoja ja livahtivat koloihinsa piiloon ihmisiä lähistöllä huomatessaan. Kooltaan alppimurmelit ovat aika isoja, jopa 50 cm pitkiä.


Olimme senverran onnekkaita, että satuimme näkemään alppiniityllä myös vuohensukuisen vuoristoissa elävän gemssin.

Gemssi - Rupicapra rupicapra - Chamois


Kukkiakin rintessä oli monenlaisia, tässä pari esimerkkiä. Lajeista
ei kyllä toistaiseksi ole mitään hajua...



Loman lopulla kävimme vielä katsomassa Tennojärveä. Pienen järven vesi oli todella kirkasta, ja erikoisen värin pitäisi johtua mineraaleista. En ole löytänyt mistä mineraaleista on kyse.

Lago di Tenno


Hieno yllätys oli Tennojärven parkkipaikalla ryöminyt tulisalamanteri. Loman viimeisenä päivänä oli kuuman ja aurinkoisen viikon jälkeen ainoa sadepäivä, mikä mahdollisti salamanterin näkemisen.

Tulisalamanteri - Salamandra salamandra - Fire Salamander

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

7.5.2011 Maakuntakierros

Karoliina ja Marko olivat käymässä Porissa, joten teimme porukalla pienen maakuntakierroksen. Ensin aamulla aloitettiin Kuuminaisten niemestä. Menomatkalla nähtiin tienvarressa teerikana. Ilma oli kaunis, mutta lintuja olisi voinut olla enemmänkin.

Teeri - Lyrurus tetrix - Black Grouse


Kuuminainen


Kyhmyjoutsen - Cygnus olor - Mute Swan


¨Lapintiira - Sterna paradisaea -Arctic Tern


Punakuiri - Limosa lapponica - Bar-tailed Godwit


Kuuminaisista tullessa poikettiin Leveäkarilla katsomassa keltavästäräkkejä. Niityllä oli myös oudomman näköinen harmaa lintu, jonka totesin lintukirjan avulla hiukan epätyypillisemmäksi harmaaksi luotokirviseksi.

Luotokirvinen - Anthus petrosus - Rock Pipit


Illemmalla käytiin katsomassa Pomarkun Isonevalla. Sääkset olivat jo tulleet pesälleen ja kuovit pitivät huolta äänimaailmasta, mutta pitkokset olivat purettu suurelta osin pois. Tornille asti sentään pääsi.

Isonevan soidensuojelualue


Kotimatkalle kierrettiin Ahlaisten ja maisematien kautta Meri-Poriin. Kirrisannassa kuvailtiin pikkulokkeja sekä käytiin kuuntelemassa kaulushaikaraa. Ja Meri-Porissahan ei voi käydä poikkeamatta Kallon kautta, varsinkaan illalla. :)

Pikkulokki - Hydrocoleus minutus - Little Gull


Kallo


Kotona oli vielä senverran valoa jäljellä, että päästiin nappaaman muutamat kurkikuvat pellolta.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

2.-6.5.2011 Lomaviikko

Lomaviikolla tuli kierreltyä siellä sun täällä. Enäjärvellä vesi oli edelleen turhan korkealla telttakojua ajatellen, mutta naamioverkon avulla tuli hommattua muutamat potrettikuvat peruslajeista. Mitään hienompia lajeja ei järvellä ole näkynyt. Vesilintujen lisäksi ihan piiloni edustalla kävi västäräkki ja rantaryteiköistä sain etsimeen pyyn.

Tavi - Anas crecca - Eurasian Teal


Silkkiuikku - Podiceps cristatus - Great Crested Grebe


Tukkasotka - Aythya fuligula - Tufted Duck


Kyhmyjoutsen - Cygnus olor - Mute Swan


Västäräkki - Motacilla alba - White Wagtail


Pyy - Tetrastes bonasia - Hazel Grouse


Lietteillä kävin viikon aikana pari kertaa. Ekalla kerralla sain vain punakuirikuvan, ja ajattelinkin, että sinne on enää turha mennä. Matalalla vedellä alue on mahdottoman laaja, ja linnut pääasiassa satojen metrien päässä. Hyvä paikka kaukoputkella lintujen seurailuun, mutta huono paikka kuvaajalle. Lintujen katselijoita siellä kyllä riittääkin. Lietteiden lähistölle ei ole pystytetty tuulivoimalaa, vaikka seuraava kuva hieman sellaisen illuusion luokin.

Yyterin lietteet


Punakuiri - Limosa lapponica - Bar-tailed Godwit


Pitihän sinne kuitenkin uudestaan vaivautua, kun minulta puuttui kuva isosirristä, ja sellainen on viihtynyt lietteillä jo pidemmän aikaa. Ystävällinen lintuharrastaja näytti minulle kaukoputkellaan muutamat kivat lajit, kuten pikkutiiran, karikukon, pikkukuovin, isosirrin. Jonkinlaisen haviskuvan isosirristä sitten sainkin aikaiseksi ja samalla kertaa vielä pikkukuovistakin kuvapinna. Pikkutiira katosi jonnekin jo kaukoputkella katsellessa. 200 meni siis heittämällä ohi, eli isosirri 200. ja pikkukuovi 201. Ja kaikki kuvaamani lajithan löytyvät omista kansioistaan tuolta: http://jlep.1g.fi/kuvat/Luontokuvat/Linnut/
Pyyhyn tuli sitten törmättyä myös lietteille johtavilla pitkospuilla.

Isosirri - Calidris canutus - Red Knot
Isosirri keskellä punakuirien välissä


Pikkukuovi - Numenius phaeopus - Whimbrel
Kuvassa kaksi pikkukuovia ja vasemmalla punakuiri


Pyy - Tetrastes bonasia - Hazel Grouse


Kuuminaisissakin tuli piipahdettua. Siellä käynti ei pahemmin kuvia poikinut, lintuja oli vähemmän kuin viikkoa aiemmin Mikon kanssa käydessä. Meriveden mataluus näkyi hyvin Kuuminaisten niemen "sisälahdessa", joka oli lähes kuivilla. Mukavasta lieterannasta huolimatta kahlaajia ei juuri ollut. Jäitäkin merellä edelleen ihan mukavasti, Säppi aika hyvin ympäröitynä. Paras kuva taisi tulla kaakkurista, ainakin paras mitä olen lajista tähän mennessä saanut.

Kuuminaisten niemi


Säppi


Kaakkuri - Gavia stellata - Red-throated Loon


Leveäkarilla kävin bongaamassa sitruunavästäräkkiä. Laji tulikin nähtyä kaukana niityllä, kuvaa ei tullut minkäänlaista. Niityllä oli myös keltavästäräkkejä, mutta eipä niistäkään mitään julkaisukelpoista irronnut. Kiuru sattui lekuttelemaan mukavalla etäisyydellä, josta kuva. Paras havainto oli niittykirvisen soidintanssi. Ilmeisesti naaras katseli kyyristyneenä ruohikossa koiraan esitystä, joka pomppi edestakaisin siivet puoliksi auki. Mielenkiintoista seurattavaa.

Kiuru - Alauda arvensis - Skylark


Niittykirvinen - Anthus pratensis - Meadow Pipit


Lattomerellä tuli myös käväistyä. Matkalla Pinomäellä suokukot esittelivät kevään muotia höyhenpuvuillaan ja valkovuokot kukkivat täysillä teiden varsilla. Lattomerellä mustakurkku-uikut olivat palanneet kotilammelleen.

Suokukko - Philomachus pugnax - Ruff



Valkovuokko - Anemone nemorosa


Mustakurkku-uikku - Podiceps auritus - Horned Grebe


Havaintoja tälle vuodelle kertyi myös lisää liuta viikon aikana:

112 Kapustarinta
113 Valkoviklo
114 Punakuiri
115 Kaulushaikara
116 Peukaloinen
117 Pyy
118 Tiltaltti
119 Kaakkuri
120 Pilkkasiipi
121 Lapintiira
122 Kattohaikara
123 Liro
124 Pikkulokki
125 Haarapääsky
126 Rantasipi
127 Kivitasku
128 Sitruunavästäräkki
129 Keltavästäräkki
130 Suokukko
131 Mustakurkku-uikku
132 Pikkutiira
133 Pikkukuovi
134 Karikukko
135 Isosirri
136 Kirjosieppo

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

4.5.2011 Kattohaikara

Pikkulinnut lauloivat, että Harjunpäässä oli aamusella nähty kattohaikara. Kun nyt lomalla olen, ajelin katsomaan ja siellähän sellainen tosiaankin oli käyskentelemässä Harjunpään koulun läheisellä pellolla. Paikallinen asukas kävi juttelemassa, että lintu oli ollut paikalla aamuvarhaisesta, eikä ollut lähtenyt, vaikka bongarien runsaslukuinen joukkio olikin ajanut sen kauemmas pellolle. Noh, hiljaa odottelemalla haikara käyskenteli välillä lähemmäs kastematoja etsiskellessään ja kuvista tuli ihan mukiinmenevät. Kattohaikara oli 199. kuvaamani laji.

Kattohaikara - Ciconia ciconia - White Stork




Kotona kuvia katsellessa huomasin, että jalassa olevan renkaan merkinnät näkyivät kuvissa. Laitoin rengastustoimistolle ilmoituksen, saapi nähdä kuuluuko sieltä jotain joskus takaisinpäin.

maanantai 2. toukokuuta 2011

1.5.2011 Teerisoitimella

Mikäs sen mukavampi tapa viettää vappu, kuin teltassa keskellä suota -3 asteen pakkasessa. Paikkana Virrat, ja taas Kari Leon vieraana, kuten syksyllä kuukkeleita kuvaamassa. Porukkana myös sama nelikko, Mika, Hannu, Mikko, sekä allekirjoittanut. Ajeltiin Virroille jo hyvissä ajoin edellisenä iltana ja siellä Karin ja Tuomon opastuksella etsimään teltoille hyviä paikkoja. Teeret eivät sitten lopulta tulleet niin lähelle, kuin toivottiin, mutta kuvia tuli silti ekakertalaisille ihan mukavasti.


Yö suolla oli jo itsessään elämys. Johonkin aikaan yöllä paikalle ilmestyneet kurjet alkoivat huutaa, ja se huuto leikkasi yön hiljaisuutta varsin vaikuttavalla tavalla. Myös helmipöllön ääntä sai kuunnella.
Esimmäisen kerran heräsimme teerien pulinaan 3:30 yöllä. Pimeässä hädin tuskin erotti teerien hahmot, ja ne poistuivatkin pian paikalta. Viiden aikaan ne tulivat uudelleen, ja siitä seuraavat kaksi tuntia päästiin yrittämään kuvia.

Teeri - Lyrurus tetrix - Black Grouse


Puoli kuuden aikoihin aurinko alkoi kajastaa metsän reunan takaa, joka tarjosi mahdollisuuden hienoihin valoihin.





Aamulla sitten piti vielä pakata kaikki kamat, ja raahata ne pois upottavalta suolta. Saihan siinä vähän liikuntaa. Kävimme vielä aamusella kävelemässä läheisellä aarnialueella.