perjantai 15. heinäkuuta 2011

5.-6.7.2011 Matka Varangille

Kilpisjärveltä starttasimme aamuvarhaisella pitkälle ajopäivälle kohti upeita maisemia Norjaan jäämeren rantatielle. Alkumatkasta oli hieman matallalla olevia sumupilviä, mutta muuten ajeltiin päivä auringonpaisteessa.
Lisää kuvia Norjan maisemista löytyy täältä.Linnuista matkalla näkyi lähinnä lokkeja ja haahkoja. Yritin katsella monia sopivia kahlaajarantoja, mutta kahlaajia ei vain näkynyt, lukuunottamatta meriharakoita, joita oli joka paikassa. Ohi lentävästä merikotkasta tuli sentään napattua dokumenttikuva.

Meriharakka - Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher


Merikotka - Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle


Yöksi jäimme Karigasniemeen leirintäalueelle Tenojoen varteen vapamiesten joukkoon. Siitä sitten taas aamulla kohti Varankia Tenojoen vartta pitkin.

Lohensoutaja


Nuorgamin kohdalla poikettiin Pulmankijärventielle, josta napsahti 209. ja reissun kolmas Suomen lintukuvapinna tunturikihusta.

Tunturikihu - Stercorarius longicaudus - Long-tailed Skua


Varangilla poikettiin ensin Nessebyn kautta, sitten käytiin asettumassa majoitukseen Vestre Jakobselv Campingillä, minkä jälkeen painuttiin tutkimaan lähialueen luontokohteita, joihin kuuluu Vadsö eli Vesisaari sekä Ekkeroy eli suomalaisittain Ekreija.

Tyypillistä maisemaa Varanginvuonolla:


Lampaita tuli vastaan tiellä usein:


Nessebyn kirkon takana oleva pieni lampi osoittautui parhaaksi paikaksi kuvata vesipääskyjä.

Vesipääsky - Phalaropus lobatus - Red-necked Phalarope


Vadsön kävelyreitillä ei mennyt kauaa. Lammikossa oli kyllä vesipääskyjä, mutta niitä ei oikein päässyt kuvaamaan märkien ja kaislikkoisten rantojen takia. Kuulinkin eräältä kokeneemmalta Varanginkävijältä, että vesi oli lammikoissa tavattoman korkealla, mikä aiheutti vaikeat olosuhteet. Pusikoissa pesi lapinkirvisiä.

Lapinkirvinen - Anthus cervinus - Red-throated Pipit


Ekkeroy on tunnettu pikkukajavakoloniastaan johon kuuluu 20000 paria. Pesimäjyrkänteen vierestä kulkee luontopolku opastauluineen. Ekkeroyn vesipääskylammikko oli tällä kertaa typötyhjä. Kauempana olevalta lammikolta taas sai otettua mukavia kuvia pikkukajavista, kun ne kävivät juomassa ja peseytymässä.
Lisää pikkukajavien touhuja löytyy täältä.

Pikkukajava - Rissa tridactyla - Black-legged Kittiwake

Ekkeroy tarjosi myös mahdollisuuden kuvata merikihua.

Merikihu - Stercorarius parasiticus - Parasitic Jaeger


Nyt oltiin siis päästy lintukuvauksen makuun vähän paremmin, seuraavana päivänä odotti todellinen lintukuvaajan paratiisi eli Hornoyan lintusaari Vardon edustalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti