keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Pohjoisen reissu 2012 osa 1 - Ylläs

Starttasimmme auton Tarun kanssa pohjoista kohti perjantaina 8.6. suoraan töistä. Tarkoituksena oli reissata Ylläksen ja Kilpisjärven kautta Norjaan ja Lofooteille. Ekan illan tavoitteena oli ajella Kalajoelle yöksi. Leiriydyimme Top Campingille hiekkasärkkien tuntumaan. Leirintäalueella oli yllättävän paljon karavaanariporukkaa ottaen huomioon, että paikka oli auennut vasta samana aamuna. Lämpöä ei tainnut olla kuin n. 10 astetta, mutta silti ilta-auringossa innokkaimmat olivat uimassa ja pelaamassa jalkapalloa uikkareissa rannalla. Meillä oli kylmä, vaikka oli pitkähihaiset ja takit. :) Viivyttelin nukkumaan menoa vielä auringonlaskuun asti, ottaakseni rannalta muutaman kuvan.

Kalajoen hiekkasärkät

Seuraavana päivänä jatkettiin kohti Yllästä. Ylläksellä saimme nauttia erityisen mukavista oloista Markon ja Karoliinan tarjoaman mökkiloman muodossa. Kiitos tästä sinne. Ekana iltana kävimme vielä kävelemässä Äkäslompolon lintutornille. Järvellä oli kaakkuripari ja kuvakin jäi muistoksi. Rantamännikössä näimme tilhiä, itse näin niitä ekaa kertaa pesimäseudullaan.

Kaakkuri - Gavia stellata - Red-throated Loon

Tilhi - Bombycilla garrulus - Bohemian waxwing

Mökille palatessa vastassa oli ensimmäinen reissun monista metsäjäniksistä.

Metsäjänis - Lepus timidus - mountain hare

Seuraavana aamuna lähdimme katsomaan Varkaankurua, joka on joissain yhteyksissä hyväksi lintupaikaksikin manittu. Meidän havaintomme rajoittuivat muutamiin järripeippoihin, mutta muuten paikka oli hieno.

Varkaankuru

Kävelimme varkaankurun luontopolkua ylös hissiasemalle, etsiskelimme hiukan kiirunaa ja palasimme takaisin luontokeskus Kellokkaalle. Luontokeskuksella huomasimme leppälintujen olevan pesänrakennushommissa rakennuksen räystään alle.

Leppälintu - Phoenicurus phoenicurus - Redstart

Myöhemmin päivällä kävimme hiukan kiertelemässä Ylläksen paikkoja autolla. Huomasimme räystäspääskyn olevan yleinen kesäasukki tunturihotelleilla ja muilla isommilla rakennuksilla. Niilläkin oli pesänrakennus käynnissä ja sadevesilammikot olivat suosittuja paikkoja pesänrakennussaven keräämiseen.

Räystäspääsky - Delichon urbicum - House Martin

Maanantaina lähdimme katsomaan Teurajärven ja Kurtakon välistä suoaluetta. Suon yli menee Telatie, eli kaksi kylää yhdistävä pitkospuureitti. Mittaa reitillä taisi olla lähemmäs 15 km. Toivoimme näkevämme suolla kahlaajia, mutta ei tärpännyt tällä kertaa. Muutama kurki tallentui muistikortille.

Kurki - Grus grus - Crane

Suolla käynti ei silti ollut turha. Suon reunan liepeillä nimittäin onnistui se, mistä on tähän asti saanut vain haaveilla; pönötyskuvan saaminen käestä! En muista koskaan ennnen edes nähneeni istuvaa käkeä, ainoastaan lentäviä. Vaikka nämä kuvat eivät ihan läheltä olekaan, niin harvoinpa taitaa käki noinkaan lähelle ihmistä päästää.

Käki - Cuculus canorus - Cuckoo

Siiryimme autolla suoalueen Kurtakon puolelle ja matkalla kuvattiin komea metsäkauris.

Metsäkauris - Capreolus capreolus - roe deer

Kurtakossa odottikin sitten iloinen yllätys. Lähes maalaistalon pihapiiristä nousi ilmaan suopöllö, josta napsahti minulle 219. Suomessa kuvaamani lintulaji!

Kurtakko

Suopöllö - Asio flammeus - Short-eared Owl

Illemmalla poikettiin vielä Kesänkijärven laavulla kuukkeleiden toivossa. Ei saatu seuraa. Kuukkeleiden kannalta taisi olla se ainoa aika vuodesta kun niitä ei laavuilla saa seuraksi. Kertaalleen näimme luontokeskuksen lähellä 2 kuukkelia, mutta ei niillä ollut näin pesintäaikana minkäänlaista kiinnostusta ihmisiä kohtaan.

Kesänkijärvi

Parkkipaikan liepeillä törmäsimme talvipukuiseen lumikkoon, joka juoksenteli jonkin aikaa sinne sun tänne menemättä piiloon.

Lumikko - Mustela nivalis - least weasel

Viimeisenä Ylläksen päivänä mielessä oli kiirunan löytäminen. Ajelimme käymään Pallastunturilla, mutta tunturille nousu tyssäsi sateen alkamiseen. Illemmalla Ylläksellä teimme kierroksen tunturissa ympäri Varkaankurun, mutta kiirunasta ei näkynyt merkkiäkään. Niittykirvinen taisi olla ainoita lintuja, joita tunturissa näkyi. Seuraavana aamuna matkamme jatkui Kilpisjärvelle, josta seuraavassa blogimerkinnässä.

Niittykirvinen - Anthus pratensis - Meadow Pipit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti