keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Porin seudun luontokohteita osa 1 - Pomarkun Isoneva

Päätin aloittaa pienen sarjan, jossa esittelen Porin seudulla olevia mielenkiintoisia luontokohteita. Ensimmäiseksi pääsee Pomarkussa sijaitseva Isonevan soidensuojelualue. (Karttalinkki) Suolla kulkee muutaman kilometrin mittainen pitkospuulenkki, joka on tällä hetkellä hiukan huonokuntoinen. Uutta puutavaraa onkin jo tuotu paikalle ja asennustyöt pitäisi alkaa loppukesällä. Virallisesti reitti onkin tällähetkellä suljettu ja kulkeminen tapahtuu omalla vastuulla.
Kuvassa risteys, josta on mahdollista oikaista lyhyemmälle lenkille. Valkoiset läikät ovat tupasvillaa.



Noi puolessa välissä pidempää lenkkiä on lintutorni, josta on mukava näköala suoalueelle.



Tähän aikaan vuodesta ei Isonevalla näy paljoakaan lintuja. Tornista näkyy kuitenkin kalasääsken pesälle. Pesäpuu on senverran kaukana, että kiikarit on hyvä olla mukana, jos haluaa lintujen touhuja tarkkailla.



Näkymä tornista. Kuten kuvasta näkyy, on pitkospuut suurimmaksi osaksi ihan hyvin kuljettavissa, varsinkin näin kuivaan aikaan.



Isonevalla kasvaa runsaasti pyöreälehtikihokkia ja seuraavassa kuvassa olevaa pitkälehtikihokkia. Kihokit ovat lihansyöjäkasveja joiden saalistus tapahtuu karvojen päissä olevien limapisaroiden avulla. Kooltan kihokit ovat pieniä ja pitkospuilla voi helposti kulkea ilman, että niitä edes huomaa. Vasta kun kumartuu ja katsoo tarkemmin voi nähdä miten paljon niitä on.



Isonevalla kasvaa myös jonkinverran suomuurainta, eli lakkaa. Suurin osa vasta kukkii tähän aikaan vuodesta, mutta joissakin kohdin oli jo raakile kypsymässä.



Lisätietoa Isonevasta, sen kasveista ja eläimistä löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Veikeitä nuo kihokit kyllä on! Pitääkin lähteä itsekin suolle tutkailemaan joskohan osuisi omiin silmiin niitä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, eiköhän noita kihokeita löydy, kunhan lähtee vaan suolle. :)

    VastaaPoista