maanantai 5. syyskuuta 2011

3.9.2011 Kahlaajasyksy

Lauantaina pitkästä aikaa kuvailemaan ja minnekäs muualle kuin Yyterin lietteille. Kahlaajamuutto on edelleen käynnissä, nyt tosin enää enimmäkseen nuoria lintuja. Tälläkertaaa jätin teltan kotiin, nuoria kahlaajia pääsee kuvausetäisyydelle ilmankin. Erikoisempia lajeja ei sattunut paikalla olemaan. Juuri edellisenä päivänä paikalla oli ollut vesipääskyjä ja isosirrejä, mutta nyt ei moisista tietoakaan.
Seuraavassa kuvassa ne kahlaajalajit sitten kuovisirriä lukuunottamatta ovatkin. Suosirrien ja muutaman tyllin lisäksi kuvassa taitaa näkyä 8 pikkusirriä.


Tälläkertaa pääsinkin sitten paremmin kuvaamaan pikkusirriä, mukavat lisät kuvagalleriaan.

Pikkusirri - Calidris minuta - Little Stint



Runsaslukuisin laji oli suosirri. Alla pari oikein "tyyppikuvaa". Potrettikuvaa nimittäin saa yleensä oikein kytätä ja odottaa, suurimman osan ajasta suosireillä on nokka mudassa ja pää käy kuin singer konsanaan.

Suosirri - Calidris alpina - Dunlin




Kuovisirrejä oli vain muutamia.

Kuovisirri - Calidris ferruginea - Curlew Sandpiper



Tyllien määrä oli käynyt jo aika vähiin parhaista päivistä, mutta kyllä niitä kuvattavaksi riitti. Ekassa nuori yksilö ja tokassa vanha.

Tylli - Charadrius hiaticula - Ringed Plover



Pari västäräkkiä oli todella ärhäkällä tuulella. Pikkusirrit ja tyllit saivat huutia jos erehtyivät lähelle. Toisiaanhan västäräkit usein ajavat takaa, mutta en ole ennen nähnyt niiden kahlaajien kimppuun käyvät. Kontaktitilanteesta en onnistunut saamaan kuvaa, mutta seuraavassa on takaa-ajo käynnissä.


Yllättäen lietteillä ei näkynyt lainkaan valkoposkihanhia. Kanadanhanhia lenteli ohi aina välillä.


Edelleisenä viikonloppuna olimme veljen mökillä Sulkavalla. Kummempia luontokuvia ei siellä tullut otettua, mutta pari yökuvaa ajattelin julkaista. Ensimmäisessä kuvasin järven rannasta ja tuurilla vasempaan yläkulmaan on osunut tähdenlento! Oikealla lähempänä taivaanrantaa lentää myös jotain, mutta en mene arvailemaan mitä...


Toisessa kuvassa testasin saisinko linnunrataa näkyviin kuvaan ja onnistuihan se jotenkin. Kalustosta sai kyllä repiä kaikki irti; 30 sek valotus (enempää ei voi valottaa ettei tähdet ala näyttämään viivoilta), objektiivin suurin aukko f4 ja ISO6400 herkkyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti